Miasto i Gmina
NAROL

Adaptacja budynku byłej cerkwi na Centrum Koncertowo Wystawiennicze

Przedmiotem projektu jest inwestycja polegająca na adaptacji obiektu dawnej cerkwi p.w. Złożenia Szat NMP w Narolu na Centrum Koncertowo – Wystawiennicze. Wykonane prace miały za zadanie zabezpieczyć i odrestaurować zabytek. Wszystkie prace wykonane zostały wg. zaleceń i wytycznych konserwatora zabytków.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2007 – 2013

Karta projektu:

Forma architektoniczna:
ETAP I
Ze względu na zły stan techniczny w pierwszej kolejności wykonano prace zabezpieczające polegające na:
– Wymianie zniszczonego pokrycia dachu z zastosowaniem do pokrycia miedzianej gładkiej, łączonej na felc bez zmiany kształtu dachu,
– Wzmocniono konstrukcje drewnianej więźby dachu, wymieniono zniszczone elementy dachu oraz zabezpieczono środkami grzybobójczymi i owadobójczymi.
– Wymieniono obróbki blacharskie, rynny i rury spustowe z odprowadzeniem wód poza obrys fundamentów obiektu. Aby zabezpieczyć zabytek od podsiąkania wód gruntowych w mury wykonano iniekcję krystaliczną.
– Wymieniono zniszczoną stolarkę okienną na nową drewnianą, zachowującą pierwotny wymiar, formę, plastykę i podział.
– Wymieniono drzwi wejściowe z zachowaniem pierwotnego wglądu.
– Wykonano nową stolarkę drzwiową do skarbca i zakrystii na wzór istniejących oraz schodów na chór wg zachowanych śladów.
Instalacje:
– Instalację elektryczną przeprowadzono nad stropem z wypustami w miejscach pozbawionych malowideł i w posadzce. Wykonano także instalacje przeciw pożarowe i antywłamaniowe.
– Instalacja grzewcza gazowa wykonana została jako podłogowa-nadmuchowa.

ETAP II
W następnej kolejności wykonane zostały prace ogólnobudowlane, wykończeniowe, adaptacyjne zagospodarowania terenu polegające między innymi na wykonaniu:
– Odwodnienia wokół obiektu z odprowadzeniem wód systemem drenaży, płyty odbojowej itp.,
– Remontu murów i tynków zewnętrznych z zachowaniem istniejącego rozczłonowania bryły, kompozycji ścian oraz detalu architektonicznego; w tym baloniku nad wejściem głównym oraz istniejących krzyży.
– Nowej posadzki w cerkwi traktując obecną betonową jako, posadzkę wykonano jako granitową.
– Adaptacji wnętrza z uwzględnieniem nowej funkcji, z wykluczeniem wtórnych podziałów przestrzennych wnętrza, które powodowałyby zmianę jego pierwotnego układu. W skarbcu i zakrystii wykonano pomieszczenie gospodarcze.

ETAP III
Zagospodarowanie terenu:
-Według zaleceń konserwatora zabytków zachowane i odnowione zostały istniejące na terenie pozostałe elementy zespołu cerkiewnego: dzwonnica i kapliczka – studzienka,
Zakres projektu obejmował także wyposażenie sal w siedziska dla widowni oraz ustawienie sceny.
– W ramach projektu wykonano także parking oraz chodnik przed CKW, teren wokół wyłożono piaskowcem jako chodnik.
– Wykonano także ogrodzenie metalowe na wysokiej kamiennej podmurówce.
Dodatkowo centrum wyposażony w sprzęt multimedialny, projektor, nagłośnienie oraz oświetlenie sceniczne zawieszone na specjalnie skonstruowanym żyrandolu.

Kalendarz
Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Zarezerwuj wizytę
(16) 63 17 019

Lipsko ul. Mogiłek 1, Narol 37-610

Skip to content