Urząd Miasta i Gminy Narol
ul. Rynek 1, 37-610 Narol
tel. 16 631-70-86, 16 631-70-87, 16 631-70-83, fax. 16 631-71-04
e-mail: urzad@narol.pl, http://www.narol.pl
środa, 12 lipca 2017, dodał: Krzysztof Świętojański
XVIII Jarmark Gailcyjski - Smaki Roztocza - Dni Narola 2017

        Podczas drugiego weekendu wakacji w dniach 6-9 lipca, w Narolu odbył się XVIII Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza, współorganizowany przez Marszałka Województwa Podkarpackiego Władysława Ortyla oraz Burmistrza Narola Stanisława Wosia przy wsparciu autorytetów świata kulinarnego W tym roku znamienite jury, dokonywało oceny w trzech konkursach kulinarnych. Inauguracja Dni Narola odbyła się tradycyjnie już we czwartek, kiedy to wieczorem odbyła się premiera spektaklu Tutaj w wykonaniu Teatru Amatorskiego Florianum. Dzień później w miejscowej szkole podstawowej rozmawiano o walorach roztoczańskich ryb, podczas konferencji „Rozsmakuj się w Roztoczu – ryby” oraz przeprowadzono konkurs pn. „Ryba z Roztocza” dla gospodarstw rybackich zrzeszonych w RLGD Roztocze. Głównym dniem Jarmarku była sobota, podczas której odbył się IV KONKURS KULINARNY GALICYJSKIE SMAKI WCZORAJ, DZIŚ I JUTRO, w ramach KULINARNEGO PUCHARU POLSKI Pod auspicjami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przeprowadzono konkurs którego zwycięzcą okazała się reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski. W tym dniu przeprowadzono II Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich. W przygotowaniu dania z pstrąga najlepszym okazało się Koło Gospodyń Wiejskich z Narola Wsi za pstrąga w pokrzywie po wiejsku. Przez cały dzień trwały liczne występy artystów, pokazy i atrakcje. Dodatkowo w sobotę ustanowiony został Rekord Polski w kategorii Największy Koktajl Mleczno Owocowy. Tegoroczne czterodniowe święto miasta zakończył piknik rodzinny na Stadionie w Narolu…

        XVII Jarmark Galicyjski zainaugurował w czwartek Teatr Amatorski FLORIANUM z Narola premierą spektaklu „Tutaj” opartego na utworach Wisławy Szymborskiej. W piątek po południu w Szkole Podstawowej w Narolu w odbyła się konferencja, podczas której rozmawiano o walorach roztoczańskich ryb, pn. „Rozsmakuj się w Roztoczu – ryby”, gdzie prelegentami byli: Jolanta Perkowska z Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Jarosław Uściński - prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Wcześniej przeprowadzono konkurs pn. „Ryba z Roztocza” dla gospodarstw rybackich zrzeszonych w RLGD Roztocze. Jurorzy oceniali produkty z pięciu gospodarstw rybackich zrzeszonych w Rybackiej Lokalnej Grupie Działania Roztocze. Pierwsze miejsce zajęło Gospodarstwo Rybackie w Bełżcu – Karczma Rybna Karpiówka, drugie miejsce zajął Ośrodek Hodowli Ryb Łososiowatych „Pstrąg Roztoczański”, a trzecią lokatę przyznano Zarządowi Dóbr Smolin.

         Przybyłych na Konferencję powitał Stanisław Woś – burmistrz Narola, który dziękując za przybycie i pomoc przy organizacji Jarmarku, zachęcał wszystkich do poznawania bogactwa regionalnej, roztoczańskiej kuchni, której nieodłącznym elementem są roztoczańskie ryby. Zaprosił również zebranych do wspólnej zabawy podczas Dni Narola. Do Narola przybyło w tym dniu wielu znamienitych gości nie tylko z Polski, ale i z zagranicy. W konferencji udział wzięli: Lucjan Kuźniar – członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Magdalena Sobina – Dyrektor Departamentu PROW w Urzędzie Marszałkowskim, Wiesław Huk – Wicestarosta Lubaczowski oraz radni powiatowi, Krzysztof Szpyt – burmistrz Lubaczowa, Andrzej Adamek – wójt Bełżca oraz Krzysztof Szawara – przewodniczący Rady Miejskiej w Narolu wraz z radnymi. W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele służb mundurowych: nadkom. Grzegorz Błaszczyk - Komendant Powiatowy Policji w Lubaczowie, kpt. Mariusz Krzyśkowski - z-ca Komendanta Placówki Straży Granicznej w Horyńcu-Zdroju. Przybyli również radni i przedstawiciele samorządowych instytucji powiatowych i gminnych oraz przedstawiciele świata nauki, oświaty, lokalnego biznesu oraz mieszkańcy. Narol odwiedzili również goście z zagranicy. Z Młynicy na Słowacji delegację reprezentowali Julius Wachmanski – Starosta Młynicy, Juraj Puchala i dr Jozef Boglarski. Z Głyboki na Ukrainie przybyli: Petro Panchuk – Przewodniczący Głybockiej Rady Rejonowej, Grigorij Wanzuriak – Przewodniczący Głybockiej Rady Terytorialnej oraz Waleri Kryszczuk – radny Czerniowieckiej Rady Wojewódzkiej. Konferencja o rybach, nie mogła odbyć się bez właścicieli gospodarstw rybackich, zrzeszonych w RLGD Roztocze. Obecni byli m.in. Michał Ostafiński - Gospodarstwo Rybackie w Starzawie, Adam Krzywosz - Ośrodek Hodowli Ryb Łososiowatych „Pstrąg Roztoczański”, Mirosław Zaborniak - Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej, Anna Kuśmierczak-Kuceł - Gospodarstwo Rybackie w Bełżcu, Agnieszka Andruszewską i Hubert Andruszewski – Zarząd Dóbr Smolin.

 

        Już w czwartek do rąk przybyłych do Narola na tegoroczny Jarmark trafił jubileuszowy, dziesiąty numer pisma Ziemi Narolskiej "GONIEC NAROLSKI", dokumentującego najważniejsze wydarzenia w Gminie Narol od poprzedniego Jarmarku. Głównym dniem XVIII Jarmarku Galicyjskiego w Narolu była sobota. Oficjalnego otwarcia Jarmarku Galicyjskiego dokonali wspólnie Jerzy Cypryś - Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego oraz Stanisław Woś – Burmistrz Miasta i Gminy Narol. W tym dniu na miejskim rynku i przed ratuszem odbył się IV Konkurs Kulinarny ”Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro” w ramach Kulinarnego Pucharu Polski. Tegorocznym zwycięzcą okazała się reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski. Drugie miejsce zajęła drużyna reprezentująca Hotel Teodora w Ciechocinku – Patryk Staniewicz i Józef Popasek, a trzecie miejsce reprezentacja Hotelu Puro w Poznaniu - Marcin Ćwik i Piotr Benedyk. Dodajmy, że Kasper Czop i Mateusz Płodzień z Hotelu „Sokół” w Łańcucie otrzymali tytuł „Galicyjski Kucharz Roku” Do rywalizacji zakwalifikowano 9 drużyn konkursowych, które przygotowały potrawy z pstrąga (roztoczańskiego) z wykorzystaniem oleju rzepakowego (świątecznego roztoczańskiego) oraz deseru z truskawek (odmiany Senga Sengana), sera wiejskiego typu ricotta (zwykła) i naturalnego miodu wielokwiatowego.

         Już po raz drugi do rywalizacji i oceny przez znamienite jury stanęły Panie z dziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowywały dania z pstrąga. Zwyciężyło KGW z Narola Wsi za pstrąga w pokrzywie po wiejsku. Drugie miejsce zajęło KGW z Rudy Różanieckiej z pstrąga pieczonego. Trzecie miejsce zajęło KGW z Lipska za pstrąga zapiekanego z ziołami Jak w roku ubiegłym wsparcie dla sprawnego przeprowadzenia konkursów kulinarnych zapewniła grupa uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Oleszyc pod opieką Pani Agaty Dudzińskiej. Na rynku przed ratuszem ustanowiony został Rekord Polski w kategorii Największy Koktajl Mleczno-Owocowy, co potwierdzono specjalnym certyfikatem wydanym polskie Biuro Rekordów. W sobotę na narolskim rynku można było spotkać wielu wystawców prezentujących regionalne, roztoczańskie potrawy i specjały, miody, wina, sery i inne smakołyki. Scena rozbrzmiewała muzyką i teren wokół ratusza miejskiego zamienił się w dawny galicyjski jarmark. Oprócz współczesnych wystawców i artystów można było obejrzeć twórców ludowych, którzy prezentowali ginące zawody. Były również stoiska z twórczością rękodzielniczą. Można było kupić tradycyjne chleb na zakwasie z pieca, sery, wędliny czy miody. Specjalny materiał z Jarmarku można było obejrzeć w TVP. Na scenie występowały zespoły folklorystyczne, miejscowe zespoły dziecięce oraz soliści i chór seniorów "Tanew”. Alejkami wokół rynku przemieszczał się Sambor Dudziński na swojej „dźwiękowiązałce”. Muzyk, performer był niemałą atrakcją i spotkał się z ogromnym zainteresowaniem przybyłych na rynek gości. Na scenie oprócz muzyki odbywały się pokazy kunsztu kulinarnego jury oraz nowoczesnych technologii kulinarnych. Muzyką bawili zebranych „Tęgie Chłopy”, „Kapela Maliszów” oraz gwiazda tegorocznej imprezy – zespół „Brathanki”. Ostatnim akcentem muzycznym soboty była dyskoteka, którą prowadził TJ Tiger.

         Jarmark Galicyjski – Dni Narola to również zmagania sportowe. W piątek na Stadionie Sportowym w Narolu odbył się III Turniej Oldbojów Parkowa Cup 35+. W rywalizacji siedmiu drużyn najlepszym okazał się zespół Echo Zawada, natomiast gospodarze zajęli trzecie miejsce. Tradycyjnie podczas Jarmarku rozgrywany był w niedzielę Turniej o Puchar Lata. Tutaj trofeum przypadło IV-ligowej Tomasovii Tomaszów Lubelski, która w finale pokonała drużynę MKS Roztocze Narol. Właśnie na Stadionie Sportowym w Narolu kończono tegoroczny osiemnasty już Jarmark Galicyjski – Samki Roztocza. Podczas Pikniku Rodzinnego można było wypocząć w gronie przyjaciół i rodziny. Były atrakcje i zabawy dla dzieci, stragany, stoiska z napojami i lodami oraz występy muzyczne. Dzieci mogły wziąć udział w widowisku estradowym „Lady Fama i Myszka Miki”, a dorośli wysłuchać koncertów scenicznych i występów wokalnych. Na scenie pojawiły się kolejno: Tomaszowska Kapela Podwórkowa, zespół Ściana W z Tomaszowa Lubelskiego oraz zespół coverowy Rewers z Rzeszowa. Zabawę zakończyła dyskoteka pod gwiazdami, którą prowadził DJ Blaggo.

         XVIII Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza nie odbyłby się bez mistrzów i autorytetów świata kulinarnego. Warsztaty kulinarne, trzy konkursy, pokazy kunsztu i nowoczesnych technologii kulinarnych. To wszystko pod okiem najwyższej klasy ekspertów i znawców kuchni. W tym roku do Narola przybyli: Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni wraz z członkami Zarządu Piotrem Szczygielskim i Mirosławem Reszczykiem, Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Izabela Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz z wiceprezesem Janem Zwolińskim, Hieronim Błażejak – Wiceprezesa Polskiej Akademii Smaku, Krzysztof Gawlik - ekspert kulinarny firmy RM Gastro, Piotr Sabala – Executive Chef Resortu „Nosalowy Dwór”, Thierry Ayel – właściciela firmy „Francja na talerzu” – mistrz cukiernictwa, Barbara Jakimowicz-Klein – członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

         Kolejny Jarmark już za rok, tradycyjnie w drugim tygodniu lipca.

Galeria fotograficzna

Galeria fotograficzna na FB GOK Narol

Więcej na www.gok.narol.pl

 

Zdjęcia: Naroslkie Centrum Informacji NCI oraz GOK Narol

Narolskie Centrum Informacji NCI